Apply

Targi Pracy Resort Leaders

Targi Pracy Resort Leaders
Rekrutacja
FAQ

Targi Pracy Resort Leaders

Targi Pracy organizowane przez Resort Leaders są świetną szansą na otrzymanie zatrudnienia. Poniżej znajduje się lista najbliższych spotkań.

Czym są Targi Pracy? 

Przedstawiciele campów i resortów przylatują do Polski w styczniu, lutym i marcu 2019. Możesz wejść i wyjść, wiedząc, gdzie spędzisz wakacje! Każdy resort szuka osób o różnym doświadczeniu i umiejętnościach, więc każdy ma szansę znaleźć dla siebie wymarzoną posadę. Organizujemy również prywatne targi. Aby zarezerwować sobie miejsce, dokonaj bezpłatnej rejestracji, abyśmy mogli się z tobą skontaktować i umówić na rozmowę.

Jak mogę zapisać się na rozmowę?

Proces jest bardzo prosty. Po bezpłatnej rozmowie informacyjnej z naszym ambasadorem w Twoim mieście, podpisujesz umowę i uzupełniasz aplikację. Wtedy możesz zarezerwować sobie miejsce na targach w dogodnej dla Ciebie lokalizacji.

Kiedy odbędą się najbliższe Targi Pracy?

Resorty: OMNI Hilton Head, OMNI The Homestead, OMNI Mount Washington, OMNI Severin Hotel

Kiedy: 9 grudnia

Gdzie: Hotel Mercure Centrum w Warszawie

O której: 10:00-15:00

Zapisy na Targi otworzone zostaną 21 listopada. Zapisów można będzie dokonać mailowo.

Dlaczego Resort Leaders?
Praca dla studenta
Ekskluzywne resorty
Wpis do CV
Profesjonalne doświadczenie
Piękne widoki
Pobyt w USA
Podróż życia

Rekrutacja

Ubezpieczenie
Pomoc w uzyskaniu wizy
Bilet w obie strony
Gwarantowane miejsce

W sezonie 2019 przedstawiciele resortów odwiedzą Warszawę. Udział w Targach Pracy daje Ci możliwość spełnienia marzeń i wyjazdu do USA! Wkrótce zostanie zaktualizowany harmonogram Targów Pracy na sezon 2019.

 

FAQ

Do kiedy najpóźniej mogę przystąpić do programu?

Nabór na program zależy od liczby miejsc, które są dostępne na resortach. Im wcześniejsza rejestracja na program, tym mniejsza cena oraz większa szansa szybszego znalezienia ośrodka. Najpóźniejszy termin zgłoszenia to koniec lutego/początek marca.

Nie mam jeszcze paszportu, czy to jest problem?

Nie, to nie jest problem, od podpisania Umowy masz 30 dni na przekazanie nam kopii (skan) paszportu. Proces wyrobienia paszportu zajmuje ok. 4 tygodnie.

Czym jest wiza J-1 oraz 'grace period'?

Wiza J-1 jest to wiza studencka z pozwoleniem na pracę. Jest ona ważna na okres Twojego kontraktu. Po ukończeniu pracy rozpoczyna się 'grace period' czyli okres przeznaczony na podróżowanie tylko po terytorium Stanów Zjednoczonych. 

Jak długo mogę pozostać w USA?

Wiza J1 uprawnia Cię do pozostania na terytorium Stanów Zjednoczonych do 30 dni po skończonym kontrakcie lecz nie dłużej niż do 8 października. Jedynie jeżeli jesteś na ostatnim roku studiów Twój 30-dniowy okres podróżowania może przekroczyć datę 8 października. To jak długo chcesz zostać w Stanach zależy wyłącznie od Ciebie, zazwyczaj uczestnicy zostają ok. 2,5 - 3 tygodnie.
Przykład: Kończysz kontrakt 23 sierpnia więc możesz podróżować do 23 września. Jeżeli natomiast kończysz kontrakt 15 września to powrót do Polski musi nastąpić nie później niż 8 października.

Jaki poziom języka angielskiego jest wymagany, aby wziąć udział w programie?

Aby wziąć udział w programie Resort Leaders wymagany jest komunikatywny poziom języka angielskiego. Na jego podstawie możemy odpowiednio dobrać pozycję na której będziesz pracować.

Czy muszę mieć doświadczenie w pracy?

Doświadczenie w pracy nie jest wymogiem koniecznym, ale jest ono mile widziane. W pierwszych dniach po przyjeździe, przejdziesz przez krótkie szkolenie, które jest liczone już jako godziny pracy. Organizowane jest na miejscu, na nim dostaniesz szczegółowe informacje dotyczące zakresu Twoich obowiązków. 

Nie mam statusu studenta, czy w dalszym ciągu mogę wyjechać na program? 
Niestety, wyjazd bez statusu studenta nie jest możliwy. Wiza J1, która umożliwia legalne podjęcie pracy w stanach, bezwzględnie wymaga statusu studenta.

Jak długo trwa kontrakt z resortem i kiedy najpóźniej mogę wyjechać do Stanów?


Kontrakty z resortem zawierane są na co najmniej 12 tygodni, a ostatni dzień, kiedy można wylecieć do USA to 20 czerwca. Studenci z Polski mogą legalnie pracować od 25 maja do 25 września. Większość resortów wymaga, aby zostać przynajmniej do 'Labour Day' (w 2018 roku będzie to 3 września).

Ile wynoszą zarobki na resorcie?

Stawki godzinowe wahają się o od $8.5 do $12 za godzinę. Uczestnik ma zagwarantowane minimum 32 godziny tygodniowo, dlatego kontrakt gwarantuje zarobienie minimalnych kwot. Zazwyczaj jednak pracuje się 40 godzin tygodniowo, nadgodziny płatne są 150% stawki podstawowej.

Jak mogę znaleźć pracodawcę?


Istnieje kilka sposobów na znalezienie pracodawcy. Resorty mają wgląd do bazy Resort Leaders i wybierają osobę, którą chcą zatrudnić. Pracodawca może też chcieć się z Tobą umówić na rozmowę na Skypie. Kolejną możliwością są Targi Pracy, na których bezpośrednio rozmawiasz z przyszłym pracodawcą.

Czy mogę wyjechać z kolegą/ koleżanką na ten sam ośrodek?

Często udaje się nam umieścić dwie, a nawet trzy osoby razem na resorcie, jednakże nie możemy Wam dać 100% gwarancji wspólnego wyjazdu. Przedstawiciele resortów często szukają ludzi posiadających poszczególne umiejętności i czasem trudno jest dopasować dwie osoby do jednego ośrodka. Aby zwiększyć swoje szanse na wyjazd razem, postarajcie się w miarę wcześnie zarejestrować na program, a następnie złóżcie szybko komplet dokumentów, tak aby Wasze aplikacje w krótkim czasie były dostępne dla pracodawców.

Jak wygląda kwestia zakwaterowania i wyżywienia na resorcie?

Wyjeżdżając na program masz zapewnione zakwaterowanie i nie musisz szukać go na własną rękę. Pracodawcy pobierają opłatę za mieszkanie, która jest potrącana od Twojej wypłaty. Koszty zakwaterowania za tydzień wahają się w granicach $50-$100, dodatkowo, niektóre ośrodki nie pobierają opłat za mieszkanie i wyżywienie. Podczas pobytu w USA pracodawcy oferują stołówki pracownicze gdzie posiłki kosztują $1-$2 lub wyposażoną kuchnię, gdzie możesz sam przygotować dla siebie posiłki.

Boję się, że wyjazd będzie kolidować z moją sesją

Do USA powinieneś wylecieć w datach 25 maj - 20 czerwca. Jeżeli te daty pokrywają się z Twoją sesją jesteśmy w stanie wydać dla Ciebie zaświadczenie, które potwierdza Twój udział w programie. Z tym zaświadczeniem możesz ubiegać się o przełożenie sesji. Kontrakt z resortem powinien trwać minimalnie 12 tygodni. 

Czy mam sam sobie załatwić bilet, wizę i ubezpieczenie?

Nie, jeśli zostaniesz zaakceptowany na resort, my zajmujemy się zakupieniem dla Ciebie biletu, ubezpieczenia oraz dostarczeniem dokumentów potrzebnych do uzyskania wizy. Umówimy Cię również na rozmowę grupową w konsulacie Stanów Zjednoczonych, na której będzie asystował Ci pracownik Resort Leaders.

Od kogo mogę dostać referencje?

Osoby, które wystawiają Ci referencje poświadczają iż jesteś odpowiednią osobą do pracy na resorcie w Stanach Zjednoczonych. Najczęściej są to osoby, które znają Cię co najmniej od 6 miesięcy i są w pewnym stopniu Twoimi przełożonymi, np. nauczyciel, wychowawca, nauczyciel akademicki, pracodawca, trener, ksiądz, opiekun wolontariatu, opiekun praktyk, itp. Nie może to być Twój znajomy, ani nikt z najbliższej rodziny. Referencje muszą być uzupełnione w języku angielskim.

W jaki sposób mogę się zaaplikować na program?


Prowadzimy jedynie zapisy przez internet, ponieważ chcemy utrzymywać koszty programów na jak najniższym poziomie. Aby zacząć proces rekrutacji, kliknij tutaj.

Jakie dokumenty będą mi potrzebne w procesie aplikacji?

Dokumenty, które potrzebujemy od Ciebie to: trzy referencje online w systemie Resort Leaders, zaświadczenie o studiowaniu, zaświadczenie o niekaralności, , formularz medyczny Resort Leaders, skany legitymacji studenckiej oraz skan paszportu.

Co jeśli nie znajdziecie dla mnie pracodawcy?

W 2018 wszyscy uczestnicy, którzy podpisali Umowy i pozostali w systemie znaleźli Pracodawcę! Jeśli jednak z jakichkolwiek powodów (np. późna aplikacja) nie uda nam się tego dokonać do 1 lipca 2019 r., Resort Leaders zwraca całość wpłaconych pieniędzy za program.

Czy mogę nie dostać wizy?

Do tej pory 99,9% uczestników wyjeżdżających z Resort Leaders otrzymało wizy. Resort Leaders pomaga Ci w wypełnieniu wniosków wizowych, umawiamy Cię na grupowe spotkanie wizowe w konsulacie USA. Na tym spotkaniu również jest pracownik biura, który służy pomocą w przypadku ewentualnych problemów.

Czy wyjazd na camp bądź resort mogę zaliczyć jako praktyki studenckie?

Oczywiście, duża grupa studentów wyjazd do USA traktuje jako doskonałą szansę na zaliczenie jednocześnie praktyk studenckich. W tym przypadku nasze biuro pomoże Ci w uzyskaniu wpisów i podbiciu dziennika praktyk.

Czy będąc na Erasmusie w semestrze letnim moge brać udział w programie?

Tak, co roku mamy dużą ilość studentów, którzy są na wymianie na uczelni za granicą. W takim przypadku rozmowa o programie jest przeprowadzana na skypie a rozmowa wizowa odbywa się bądź w dogodnym dla Uczestnika terminie w Polsce bądź w konsulacie USA w miejscu studiowania. Dokumenty wizowe zostaną do Ciebie dostarczone kurierem.

Studiuję w Polsce, ale jestem z Ukrainy, czy mogę wyjechać na program?

Tak, studenci z Ukrainy i Białorusi mogą wyjechać na program Resort Leaders, natomiast muszą spełnić poniższe warunki:
* być studentem 2. lub 4. roku
* posiadać paszport biometryczny (wydany po 2015 r.)
* mówić komunikatywnie w języku polskim oraz angielskim (min. poziom B2)
* posiadać uregulowany pobyt w Polsce (wiza minimum do końca września 2019r.)

Explore America. Go with the leaders.
Rejestracja